Do wewnętrznego wykończenia humidora stosuje się następujące trzy rodzaje drewna:
-
hiszpański cedr (zdecydowanie najpopularniejszy)
-
amerykańskie (lub kanadyjskie) czerwone drzewo cedrowe
-
honduraski mahoń
-
Ochrona przed szkodnikami – dzięki specjalnemu aromatowi drewna
-
Wysoka zdolność absorpcji wilgoci – zapewnia stabilny klimat we wnętrzu humidora oraz ochronę przed powstawaniem pleśni
-
Wspomaga proces starzenia się cygar
-
Wpływa pozytywnie na smak cygar
Hiszpański cedr wbrew pozorom nie pochodzi z Hiszpanii, lecz importowany jest z Brazylii i innych krajów Ameryki Środkowej i Południowej. W nielicznych przypadkach, na powierzchni drewna może dojść do powstawania żywicy (Zobacz również wydzielina z humidora/żywica). Ryzyko powstawania pleśni można znacznie zredukować przez wcześniejsze porządne wysuszenie drewna.
Amerykański czerwony cedr ustępuje cedrowi hiszpańskiemu w kwestii absorpcji wilgoci i posiada bardziej intensywny aromat. Niektórzy producenci humidorów korzystają z amerykańskiego cedru ze względu na jego niski koszt oraz brak ryzyka powstawania na tym drewnie żywicy. W przypadku dłuższego przechowywania cygar, przejmują one jednak mocny drewniany aromat, który z reguły nie jest pożądany.
Honduraski mahoń pod względem absorpcji wilgoci jest porównywalny z hiszpańskim cedrem, posiada jednak mniej intensywny aromat. Tak więc efekt ochrony przed szkodnikami oraz pożądanego zaromatyzowania cygar jest niestety dużo słabszy, niż w przypadku cedru hiszpańskiego.
Powłoka wewnętrzna drewna powinna być niewykończona.
Do długoterminowego przechowywania cygar należy stosować humidory wykończone wewnątrz hiszpańskim cedrem.
Wszystkie humidory marki adorini wykończone są wewnątrz wyłącznie drewnem z hiszpańskiego cedru.