Tylko hiszpański cedr?

Do wewnętrznego wykończenia humidora stosuje się następujące trzy rodzaje drewna:

  • hiszpański cedr (zdecydowanie najpopularniejszy)
  • amerykańskie (lub kanadyjskie) czerwone drzewo cedrowe
  • honduraski mahoń
Hiszpański cedr (bot. “cedrela odorata”) posiada następujące zalety:
  • Ochrona przed szkodnikami – dzięki specjalnemu aromatowi drewna
  • Wysoka zdolność absorpcji wilgoci – zapewnia stabilny klimat we wnętrzu humidora oraz ochronę przed powstawaniem pleśni
  • Wspomaga proces starzenia się cygar
  • Wpływa pozytywnie na smak cygar

Hiszpański cedr wbrew pozorom nie pochodzi z Hiszpanii, lecz importowany jest z Brazylii i innych krajów Ameryki Środkowej i Południowej. W nielicznych przypadkach, na powierzchni drewna może dojść do powstawania żywicy (Zobacz również wydzielina z humidora/żywica). Ryzyko powstawania pleśni można znacznie zredukować przez wcześniejsze porządne wysuszenie drewna.

Amerykański czerwony cedr ustępuje cedrowi hiszpańskiemu w kwestii absorpcji wilgoci i posiada bardziej intensywny aromat. Niektórzy producenci humidorów korzystają z amerykańskiego cedru ze względu na jego niski koszt oraz brak ryzyka powstawania na tym drewnie żywicy. W przypadku dłuższego przechowywania cygar, przejmują one jednak mocny drewniany aromat, który z reguły nie jest pożądany.

Honduraski mahoń pod względem absorpcji wilgoci jest porównywalny z hiszpańskim cedrem, posiada jednak mniej intensywny aromat. Tak więc efekt ochrony przed szkodnikami oraz pożądanego zaromatyzowania cygar jest niestety dużo słabszy, niż w przypadku cedru hiszpańskiego.

Powłoka wewnętrzna drewna powinna być niewykończona.

Do długoterminowego przechowywania cygar należy stosować humidory wykończone wewnątrz hiszpańskim cedrem.

Wszystkie humidory marki adorini wykończone są wewnątrz wyłącznie drewnem z hiszpańskiego cedru.

przejdź do „Wykończenie czy lite drewno”